De ce timpul petrecut in familie este asa de important?

Scopul fiecărui părinte este acela de a crește copii fericiți și stabili emoțional. Există mii de cărți care pot oferi informații cu privire la creșterea copiilor cu succes. Experții din domeniile nutriției, educației, sănătății, se străduiesc să dea informații părinților cu privire la aceste aspecte. Însă adevărul care este adesea trecut cu vederea , este unul simplu și anume : Copiii de la naștere până la maturitate au nevoie de timp și atenție din partea părinților lor. Unii părinți devin nerebdători să crească copii cu succes dar uită să petreacă timp personal cu ei. Lucrul acesta nu înseamnă timpul petrecut în grabă de la școală până la activitatea extracuriculară sau after-school, un timp interactiv petrecut cu copilul este atunci când  un părinte este angajat pe deplin într-o activitate cu acesta. Timpul petrecut în familie aduce anumite beneficii precum:

  • Copii se simt iubiți și importanți.
  • Copii au oportunitatea de a-i ajuta pe parinți în a-și modela comportamentul.
  • Părintele poate observa care sunt punctele slabe și cele forte ale copilului pentru a-l ghida mai bine.
  • Copii au șansa de a-și exprima gândurile și sentimentele prin joc.
  • Relația dintre copii și părinți se dezvoltă formând o legătură puternică.

Timpul petrecut în familie este important deoarece se focusează pe reducerea incidenței de a apărea probleme emoționale sau comportamentale ale copiilor , astfel se dezvoltă comunicarea, o atitudine pozitivă iar copii se simt ancorați, stabili emoționali și înțeleg care este rolul fiecărui membru dezvoltând  totodată cu ușurință  relații sociale.

Numeroase studii au arătat faptul că cei mai predisupuși în a dezvolta probleme emoționale și de comportament sunt copii care au avut parte de o formă de parenting inadecvată astfel demonstrându-se că primul pas, vital, pentru a avea un parenting de succes este petrecerea activă a timpului în familie.

Activități care pot ajuta la dezvoltarea copiilor în a fi sănătoși și fericiți nicidecum nu trebuie să fie costisitoare sau greu de accesat.

  • Masa servită în familie. Acesta poate fi un eveniment zilnic, începând de la selecția meniului, preparea propriu-zisă, servirea și curățenia. În acest timp se pot aborda subiecte de interes ale copiilor.
  • Fie că este vorba de un sport de performanță sau un joc desfășurat în parc, implicarea pozitivă și activă în acest domeniu este lauda și încurajarea.
  • Hobby-urile pot fi un punct de apropiere în a dezvolta o comunicare eficientă pe placul copiilor.
  • Activități religioase.
  • Participarea părinților la evenimentele de la grădiniță/școală.
  • Pentru copii mai mici un mod benefic de a petrece un timp calitativ este de a citi povești seara, înainte de ora somnului, creând astfel un ritual.

Cheia este în a acorda deplină atenție tuturor membrilor ai familiei și vice-versa. Exemplul părinților este de asemenea unul decisiv în dezvoltarea relațiilor extra-familiale ale copiilor. Părinții sunt responsabili de armonia din familie și este cunoscut faptul că toți copii învață cel mai bine din comportamentul celor din jur.

Pe scurt, timpul petrecut în familie ar trebui să fie un mod distractiv de a crește copii sănătoși și fericiți care se simt iubiți și emană la rândul lor iubire. Astfel copiii vor ști cu adevărat că ei contează și acest lucru se va reflecta în alegerile pe care le vor face de-a lungul vieții.

Copii nu sunt singurii care cresc, și părinții cresc. Tot așa cum noi ne privim copii, să vedem ce fac cu viețile lor, tot așa ne privesc și ei pe noi, să vadă ce facem noi cu ale noastre. Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre ele. Joyce Maynard

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *