Arată-mi un om sănătos şi ţi-l voi vindeca

Un citat dintre ale lui Carl Gustav Jung – medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice şi celebru psihoterapeut spune: „Arată-mi un om sănătos şi ţi-l voi vindeca”. Pornind de la această afirmaţie putem spulbera preconcepţia multor români cu privire la faptul că la psiholog merg doar nebunii. Problemele de natură psihiatrică sunt complet diferite de problemele existenţiale, însă puţini oameni sunt dispuşi să vadă aceast lucru. Principalele diferenţe constau în tratamentul medicamentos pe care îl urmează doar cei cu probleme de natură psihiatrică si faptul că bolile mentale afectează câteva procente din populație, în timp ce problemele existenţiale ne afectează pe toți.   Pe parcursul vieţii fiecare dintre noi a întâlnit multe provocări, am avut multe bătălii pierdute, altele câştigate, unii merg mai departe cu o lecţie de viaţă învăţată, în timp ce alţii se aleg cu mai multă furie acumulată, dar nici unul dintre noi nu scapă „neşifonat” din luptă. Chiar și cei care spun despre ei că sunt sănătoşi şi echilibraţi s-au aflat la un moment dat într-una dintre următoarele situaţii: dificultăţi în relaţia de cuplu, comportamente dificile ale copilului/adolescentului, separarea, divorţul şi integrarea în noua familie, violenţa domestică/abuzul, trauma, dificultăţi de adaptare la noile situaţii ale vieţii, anorexia, bulimia, probleme de parenting, depresia, anxietatea, conflicte intergeneraţionale, adicţii, pierderea unei persoane dragi şi lista poate continua.

Asta nu înseamnă că la fiecare obstacol întâlnit trebuie să suni imediat un terapeut ca să te ajute să traversezi criza existenţială pe care o resimţi acum. Cu toţii avem resursele să învingem problemele care ne bat la uşă, doar că sunt unele momente în viaţă în care, deşi am incercat cu toate puterile şi tot ce am ştiut sau am aflat de la familie, rude, prieteni, colegi, doctori, duhovnici, nu am reuşit să învingem cu adevărat problema. Aici intervine, de fapt, abilitatea oamenilor care pot spune ”Deşi am încercat, sunt depăşit” faţă de cei care spun ”Eu nu am o problemă”. La câte studii şi articole au apărut despre ceea se întâmplă atunci când sentimentele noastre refulează, cu toţii ştim că aceste emoţii îşi vor tot face loc să iasă la suprafață, fie prin furie necontrolată, fie prin anumite boli, fie prin depresie, atacuri de panică etc.

În concluzie, apelaţi cu încredere la un psihoterapeut întrucât rolul lui nu este să te judece, ci să te ghideze în a-ţi redescoperi resursele necesare pentru rezolvarea problemelor existenţiale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *