Intrebari frecvente

Ce este terapia de familie?

 

Terapia de familie are menirea de ajuta oamenii în a restabili relaţiile apropiate. Îi poate ajuta pe membrii familiei, cuplurile şi pe cei care au dificultăţi în exprimarea şi explorarea gândurilor şi a emoţiilor vis-a-vis de cealaltă persoană.
Terapia de familie este o ramură a Psihoterapiei ce poate implica membrii familiei în descoperirea resurselor pe care aceştia le deţin pentru a putea rezolva conflictele (după caz şi membrii din familia extinsă). Scopul terapiei de familie este acela de a identifica şi trata problema familiei care a cauzat o disfuncţie.
„Familia este sistemul cu toate legăturile şi relaţiile atât plăcute, cât şi mai puţin plăcute. A munci împreună este cheia spre o familie sănătoasă şi fericită.” Virginia Satir

 

De ce să merg la terapia de familie?


În cadrul terapiei de familie, persoanele implicate au şansa de a se auzi reciproc, de a-şi da seama de nevoile fiecăruia, de a face schimbări benefice atât în relaţiile lor cât şi în viaţa de zi cu zi. Terapia de familie poate fi benefică pentru faptul că oferă oportunitatea de a reflecta asupra relaţiilor importante şi de a găsi noi modele de relaţionare şi gestionare a conflictelor. Terapia de familie poate fi sub forma şedinţelor individuale, dar şi sub forma şedinţelor cu toţi membri unei familii.

 

Cât timp trebuie să merg la terapie? 

 

Fiecare individ are un ritmul său propriu aşa că nu se poate vorbi despre un standard anume. Se recomandă minim 4 întâlniri însă terapia se încheie atunci când individul, cuplul sau familia consideră că motivul care i-a adus în cabinet şi-a găsit o rezolvare sau o formă de ameliorare.

Cum este mai eficientă psihoterapia faţa de o discuţie cu prietenii mei?


De regulă, în cadrul discuţiilor cu prietenii despre o problemă anume ne alegem cu sfaturi despre ce şi cum să facem. Aceste sfaturi sunt subiective şi pleacă de la viziunea lor proprie despre o problemă, viziune care ar putea fi diferită pentru fiecare. În cadrul şedintelor de terapie se va încerca să se afle care este rădăcina problemei, ajutând în primul rând individul să se cunoască şi să se accepte aşa cum este, dar mai ales să exploreze ce este dispus să facă pentru îmbunătăţirea stării sale. 

Am auzit de multe ori întrebări de genul „spune-mi ce să fac!?” 

Însă rolul terapeutului nu este acela de a da sfaturi, ci de a găsi soluţii împreună cu clientul.

 

Îmi garanteaza psihoterapia o rezolvare?


Terapeutul nu oferă sfaturi, soluţii sau reţete de urmat pentru rezolvarea unor dificultăţi, ci alături de client explorează şi îl sprijină pe acesta în identifcarea celor mai bune soluţii pentru el. Când ajungem la terapie este foarte important să nu ne aşteptăm să primim o listă cu ce avem de făcut ca să scapăm de lucrurile, sentimentele, emoţiile care ne apasă.