Cu toţii ne dorim să ajungem la un nivel mai sus, să avansăm profesional, să călătorim mai mult, să devenim părinţi mai buni, să mulţumim mai mult partenerul de cuplu şi exemplele pot continua. De câte ori ne gândim unde am dori să ajungem, focusul nostru se opreşte pe obstacolele întâmpinate, pe ce NU putem face, pe ce am făcut greşit astfel, ne pierdem motivaţia. Dar, dacă am reuşi să ne depăşim limitele?
Pentru acest lucru este necesar să le cunoaştem, să ştim până unde putem merge dar, şi ce ne-a blocat acolo. Aşadar, conştientizarea este foarte importantă! Orice obstacol, problemă poate fi depăşită dacă o conştientizăm. Conştientizarea ne este folositoare atât în înţelegerea problemelor. Seara ne putem rezerva câteva minute pentru a reflecta la lucrul care ne-a mers cel mai prost în cursul zilei, gândindu-ne la ce ne-a blocat, dacă mereu am re/acţionat la fel în situaţii similare şi la ce am fi putut face diferit. Dacă nu suntem conştienți de nevoile noastre, cum am putea altfel să obţinem ce ne dorim?
Cu toţii greşim şi avem eşecuri, dar oare acest lucru înseamnă că nu suntem capabili? Orice eşec şi orice greşeală trebuie privită ca pe o lecţie. Atunci când nu reuşim să ţinem o dietă învăţăm de fapt că nu am încercat dieta potrivită pentru noi. De cele mai multe ori, eşecurile atacă şi încrederea în sine şi în propriile puteri, resurse. Când vorbim de încredere, sunt de părere că tuturor ne-ar face bine o îmbunătățire a ei. Încrederea în propriile puteri poate face diferența între succes şi eşec. Cu toţii suntem mai încrezători pe anumite domenii, iar în altele avem lacune.
Conştientizarea şi încrederea în noi, în propriile forţe şi resurse ne poate ajuta să ne atingem obiectivele, să ajungem mai sus şi să ne depăşim limitele.
Psihoterapeut de familie, cuplu și copil
Jeni Dumbrăveanu