Nu distanța separă oamenii, tăcerea o face !

Deseori, investim cu mai multe roluri persoana cu care alegem să ne împărțim întreaga viață sau pe un termen determinat. Vrem ca cel de lângă noi să ne fie jumătatea care ne oferă iubire necondiționată, să ne fie partenerul cu care să împărtășim aventurile cotidiene, să ne fie prietenul de joacă atunci când avem puțin timp liber, vrem să fie umărul pe care să plângem atunci când întâlnim eșecurile, dezamăgirile sau pierderile, vrem să fie energia cu care ne reîncărcăm bateriile, ne dorim chiar să fie înțeleptul cu care alegem să ne sfătuim.  Deși nu ne plac, există situații în care așteptările și nevoile noastre nu sunt îndeplinite, ceea ce creează un dezechilibru în viața de cuplu, fapt ce poate conduce la apariția conflictelor.

Conflictele sunt normale în viața noastră, le întâlnim atât în cercul familial, profesional cât și în cel al prietenilor, însă cele care în cuplu sau în relația cu un bun prieten pot fi cele mai dureroase. Deși nu o facem în mod conștient, într-un conflict vorbim foarte mult despre propria persoană, despre nevoile și despre sentimentele noastre. Chiar și reproșurile comunică ceva despre nevoile și sentimentele persoanei care le adresează.

Fiecare persoană are resurse și moduri diferite de a purta și de a rezolva un conflict, le purtăm zgomotos, exprimăm ceea ce simțim prin agresivitate pasivă, aducem în prezent situațiile din trecut, sau pur și simplu ne retragem din conflict.

Oricare dintre aceste moduri nu face decât să trezească în celălalt un sentiment de defensivă, deseori alegând să atace la rândul lui. În acest mod, nevoile și așteptările fiecăruia nu mai sunt recepționate, înțelese. Simțindu-ne dezamăgiți, neînțeleși, singuri, supărați putem cădea în capcana nesiguranței.

Ce putem face atunci când ne aflăm într-o situație care nu este placul nostru?

Sfatul specialiștilor este să încercăm să înlocuim reprosurile cu modalitățile prin care ne exprimăm nevoile și sentimentele noastre. Spre exemplu, putem înlocui

– „De ce nu ai făcut…?” cu ” Mi-aș fi dorit să….”;

-„Întodeauna tu faci așa” cu „De câte ori faci așa, eu ma simt… Cum am putea să evităm situația aceasta pe viitor?”

-„Niciodată tu nu…” cu „Deseori, în situația asta mă simt… Aș avea nevoie ca pe viitor să…. Ce crezi despre acest lucru?”

Conflictele care au la bază reproșurile, ridicarea tonului, jignirea partenerului, retragerea nu fac decât să rănească ambele părți.  Fiecare om are resursele necesare să fie așa cum își dorește, trebuie doar să găsească modalitatea potrivită pentru el.

Jeni Dumbrăveanu

Psihoterapeut de familie, cuplu şi copil

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *