CE NU TI S-A SPUS DESPRE „UN NOU INCEPUT”

Cu siguranţă ai avut ocazia să experimentezi o perioadă în care poate ai fost minţit, trădat, concediat fără o explicaţie anume.. poate că ai fost forţat să renunţi la ceva, ce nu vroiai să pierzi sau poate că o relaţie s-a terminat fără permisiunea ta, neavând „drept de veto”. Nu de fiecare dată avem şansa să ne alegem „noile începuturi”, iar din acest motiv, nu putem înţelege cum un sfârşit devastator ar putea deveni un început frumos.

O nouă zi, un nou an, un job nou, o nouă viaţă, o nouă relaţie, un start nou.. toate acestea vin fără permisiunea noastră, în cel mai bun mod sau în cel mai rău mod, dar ele vin cu promisiunea unei noi şanse, a unui nou potenţial şi a unei oportunităţi neaşteptate. Iar acestea vin de obicei şi cu multă suferinţă.. pentru că un nou început survine unui sfârşit.

Ceea ce face să fie dificil un nou început este faptul că nu ştim exact de unde să începem. Posibilităţile sunt infinite, deci de unde să incep dacă pot începe de oriunde? În faţa tuturor posibilităţilor apare inevitabil, sentimentul de nesiguranţă, incertitudine, singurătate, intimidare, anticiparea scenariilor, sau imaginarea acestora. În faţa acestor infinite posibilităţi de a începe, există la fel de multe moduri în care se pot sfârşi, iar sfârşitul nu îl putem alege de fiecare dată, ceea ce ne pune în situaţia de a alege orice drum dar fără nici o garanţie, ceea ce denotă faptul că este nevoie de o mare credinţă în a depune efortul fără să ştim neapărat că totul va fi bine. Schimbarea poate genera anxietate, în special schimbarea care nu este iniţiată de noi, dar chiar şi atunci când schimbarea are loc în urma iniţiativei noastre, este perfect normal ca în perioada următoare să simţim că nu deţinem controlul.

Nu este neobişnuit să te simţi şocat, copleşit, anxios, depresiv sau temător la începutul unui nou drum. Chiar şi atunci când ştim că vom avea de înfruntat situaţii noi, schimbarea poate fi copleştioare şi impredictibilă. Iar atunci când simţim câtuşi de puţin, că poate apărea o situaţie faţă de care, credem că suntem nepregătiţi şi nu deţinem controlul, putem foarte uşor să avem o stare anxioasă.

SCHIMBAREA ESTE GREA, CHIAR DACĂ ESTE FOARTE BUNĂ PENTRU NOI.

Ceea ce trebuie să ne amintim despre schimbare, este faptul că aceasta este bună, naturală, face parte din viaţă. Fără schimbare, stagnăm, nu creştem, ne plictism, nu ne putem determina să luptăm în a deveni ceea ce ne-a fost menit să fim pe acest pământ.

Atunci când te confunţi cu un nou început, nu înseamnă că vei începe cu nimic. Vei începe cu TINE – cel mai important lucru şi tot ceea ce ai nevoie pentru a începe, eşti TU.

Schimbarea nu este uşoară, este înceată, dureroasă, iar schimbarea adevărată, schimbarea interioară va rămâne permanent şi indiferent de ceea ce se va întâmpla de-a lungul vieţii, indiferent de ceea ce ai sau de ceea ce nu ai, nimeni niciodată nu îţi va putea lua ceea ce devii.

Psihoterapeut de familie, cuplu şi copil,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *