Terapia de familie – sau Psihoterapia Sistemică de familie are menirea de ajuta oamenii în a restabili relaţiile apropiate. Îi poate ajuta pe membrii familiei, cuplurile şi pe cei care au dificultăţi în exprimarea şi explorarea gândurilor şi a emoţiilor vis-a-vis de cealaltă persoană.
În cadrul terapiei de familie, persoanele implicate au şansa de a se auzi reciproc, de a-şi da seama de nevoile fiecăruia, de a face schimbări benefice atât în relaţiile lor cât şi în viaţa de zi cu zi.
Terapia de familie este o ramură a Psihoterapiei ce poate implica membrii nucleu ai familiei în descoperirea resurselor pe care aceştia le deţin pentru a putea rezolva conflictele (după caz şi membrii din familia extinsă). Scopul terapiei de familie este acela de a identifica şi trata problema familiei care a cauzat o disfuncţie.
Terapia de familie poate fi benefică pentru faptul că oferă oportunitatea de a reflecta asupra relaţiilor importante şi de a găsi noi modele de relaţionare şi gestionare a conflictelor.
Studiile de specialitate arată că Terapia de Familia este folositoare pentru copii, adolescenţi, adulţi. Iată câteva circumstanţe în care se pot experimenta dificultăţi.
- Dificultăţi în relaţia de cuplu
- Comportamente dificile ale copilului/adolescentului
- Separarea, divorţul şi integrarea în noua familie
- Violenţa domestică/abuzul
- Trauma
- Dificultăţi de adaptare la noile situaţii ale vieţii
- Anorexia, bulimia
- Probleme de parenting
- Depresia, anxietatea
- Conflicte intergeneraţionale
- Adicţii