mania

Cu toții știm ce este mânia pentru că la un momendat în viață am experimentat această emoție, fie ca o supărare sau ca o furie în plină floare. În general putem deveni mânioși/furioși sau frustrați ori de câte ori nu reușim să atingem un obiectiv pe care ni l-am propus.

Viața este plină de provocări ce aduce cu sine frustrări. Atunci când folosim mânia și frustrarea ca motive pentru a schimba ceva în viața noastră, acestea se dovedesc a fi de folos, însă pentru mulți oameni aceste două emoții ajung foarte ușor să fie folosite în mod negativ și să rezulte iritabilitate, stres, resentimente, pierderea încrederii, depresie și alte comportamente negative.

Mânia este un răspuns emoțional la un stimul real sau imaginar, ce poate avea rădăcinile într-o experiență din trecut, prezent sau poate fi un răspuns anticipativ pentru un eveniment din viitor. Aceasta este bazată invariabil pe percepția amenințării percepute în urma unui conflict, nedreptate, umilință, neglijență.

Mânia poate fi o emoție activă sau pasivă. În cazul emoției de mânie activă, persoana se manifestă prin agresivitate fizică sau verbală. Atunci când persoana manifestă o mânie pasivă, de cele mai multe ori aceasta se caracterizează printr-un comportament  pasiv-agresiv, bârfă, bolboroseală tacită, ostilitate.

Mânia este emoție normală, sănătoasă, dar atunci când scapă de sub control poate deveni distructivă, ceea ce duce la probleme la locul de muncă, în relațiile personale, precum și în calitatea generală a vieții.

Ca și în cazul altor emoții, mânia este însoțită de schimbări fiziologice și biologice. Atunci când o persoană se înfurie, ritmul cardiac și al tensiunii arteriale crește, la fel și nivelul hormonilor responsabili de generarea energiei, a adrenalinei, de asemenea masa musculară devine tensionată, iar rata respirației crește semnificativ. Mânia sau furia, are o fază de pregătire fiziologică în timpul căreia resursele corpului sunt mobilizate pentru luptă. Organsimul începe să se relaxeze doar atunci când ținta furiei nu mai este accesibilă sau o amenințare imediată, însă acest proces poate fi dificil din cauza adrenalinei ce a fost emanată în corp și poate dura mai multe ore, uneori zile.

Exprimarea mâniei de multe ori poate fi cu două tăișuri. Pentru persoanele extrovertite se poate transforma într-un adevărat show, iar pentru persoanele introvertite, care nu exprimă în mod direct furia, totul se revarsă spre interior putând provoca hipertensiune arterială, depresie mergând până la expresii patologice, cum ar fi comportamentul pasiv-agresiv.  De cele mai multe ori, atunci când o persoană nu iși poate controla expresia mâniei, aceasta intră în imposibilitatea de a evalua corect și de a fi rațională.

Mânia este o emoție fundamentală pe care cu toții o trăim din când în când, de la o vârstă fragedă, învățând să exprimăm această emoție, copiind comportamentele pe care le vedem în jurul nostru.  Mânia nu poate fi eliminată, iar viața este plină de frustrări, durere, pierderi, evenimente impredictibile, ceea ce nu se poate schimba, dar se poate învăța cum să controlăm modul în care aceste evenimente ne afectează. Se pot învăța moduri prin care să putem controla furia și frustrarea astfel încât sa nu fim noi controlați de aceste emoții.

În cadrul psihoterapiei se pot învăța tehnici de control asupra mâniei, de procesare a evenimentului care a accesat această emoție și de redirecționare, scopul fiiind acela de a inhiba și suprima furia, transformând-o într-un comportament constructiv. Există posibilitatea de a dezvolta strategii pentru a schimba atât gândirea cât și comportamentul, de a dezvolta tehnici emoționale și fizice, sigure și adecvate pentru a elibera tensiunea, cât și dezvoltarea abilităților de comunicare.

Fiecare persoană poate învăța să-și evalueze cu exactitate propriile abilități, de a modifica situații astfel încât să nu poată fi împiedicată în a-și rezolva problemele și atingerea scopurilor. Se pot descoperi noi moduri de a gândi și de a acționa, ceea ce va ajuta să se depășească cu ușurință anumite praguri de furie sau frustrare.

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil,

Veronica Bayrakcioglu

Leave a Comment